BERGMANS FISK & VILT
Priser & utmärkelser
Sedan första SM-guldet 2008 har Bergmans Fisk & Vilt vunnit flera SM-medaljer i mathantverk genom åren.
SM i mathantverk arrangeras årligen av Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk. Här följer en lista över de mathantverk från Bergmans Fisk & Vilt som har tilldelats SM-medaljer.
2022
GULD BEST IN CLASS
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Kallrökt röding
Juryns omdöme: “Smakmässig hantverkssuccé! En råvara som tagits omhand med stor känsla och kunskap. Tydligt mål för en resa!”
GULD BEST IN CLASS
Klass: Gravad fisk
Bidrag: Gravad röding
Juryns omdöme: “Ett genomarbetat hantverk av en exklusiv råvara. Klassisk gravning som resulterar i en gastronomisk succé! “
BRONS
Klass: Gravad fisk
Bidrag: Citrongravad lax
Juryns omdöme: “Vacker, exklusiv produkt som är sammanhållande och saftig i konsistensen. En god, mild smak med klassiskt gravad karaktär. “
2020
GULD
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Kallrökt regnbåge (Suovas regnbåge)
Juryns omdöme: “En förstklassig produkt som är en god representant för hantverket, tillverkad med hjärta & hjärna. Ett gastronomiskt smycke att njuta av!”
GULD
Klass: Varmrökt fisk
Bidrag: Kungsröding
Juryns omdöme:
”En konsumentvänlig produkt i ljuvlig skepnad till hela familjens glädje. En manifestation i proffsigt mathantverk!”
GULD
Klass: Inlagd fisk
Bidrag: Gärra
Juryns omdöme:
”Ett smycke på var mans hylla. Banbrytande inspiration i en symfoni av smaker. Så ska en gädda tas!”
2019
SILVER
Klass: Gravad fisk
Bidrag: Gravad röding
Juryns omdöme:
”Under ett aptitligt dilltäcke gömmer sig en smakrik, fet och saftig fisk som vinner juryns hjärta!”
BRONS
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Kallrökt röding
Juryns omdöme:
”Ett genuint mathantverk som ger en produkt som besitter klassiska värden. Vackert skinn och ett attraktivt utseende på en röding. Klassiska och runda röksmaker med en bra sälta. Producerad med kärlek och fingertoppskänsla.”
2018
GULD
Klass: Varmrökt Fisk
Bidrag: Kungens Röding
Juryns omdöme:
”Ett omsorgsfullt rökt konstverk. Mästerligt hantverk i så väl temperatur som färg. Svenska folket kommer att älska denna delikatess!”
GULD
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Kallrökt lax
Juryns omdöme:
”Nytänkande och traditionellt kunnande resulterar här i en inbjudande produkt. En sublim rökt smak som gifter sig med höstens äpplen och hjortron.”
GULD
Klass: Innovativa Mathantverk
Bidrag: Kräftsik
Juryns omdöme:
”Kan vi förädla hållbar och nyttig fiks på detta vis är det en sann innovation. Att tillaga fisk till perfekt- ion kräver sin mathantverkare. Vi längtar redan efter fler smaker!”
BRONS
Bidrag: Varmrökt Fläskkarré
Juryns omdöme:
”Bra hantverkskonst!”
2017
GULD
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Suovas lax
Juryns omdöme:
”En ljuvlig röksmak med perfekt konsistens som smeker gommen. Ett traditionellt hantverk med fing- ertoppskänsla som gör oss glada i själen.”
SILVER
Klass: Gravad fisk
Bidrag: Dillgravad lax
Juryns omdöme:
”Vackert klassisk produkt, med balanserad sälta och sötma. En underbart blommig eftersmak.”
BRONS
Klass: Värmebehandlat kött
Bidrag: Varmrökt älgstek
Juryns omdöme:
”En vacker och tilltalande produkt.”
2016
GULD
Klass: Värmebehandlatt kött
Bidrag: Varmrökt älgstek
Juryns omdöme:
”En härlig harmonisk älgsmak. En ypperlig viltprodukt med mycket välarbetad konsistens.”
GULD
Klass: Inlagd fisk
Bidrag: Julsill
Juryns omdöme:
”Den ultimata julsillen. Får hedersplatsen på julbordet. En symfoni av smaker.”
SILVER
Klass: Varmrökt fisk
Bidrag: Rökt Rödingfilé
Juryns omdöme:
”Vackert innovativt hantverk med gyllene färg och balanserad smak.”
2015
GULD
Klass: Innovativt mathantverk
Bidrag: Fjällsjökorv
Juryns omdöme:
”En delikat och annorlunda korv som passar till allt från cocktailfesten till vardagssmörgåsen. Att byta det traditionella köttet mot gädda är innovativt och nytänkande.”
GULD
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Souvas lax
Juryns omdöme:
”Supertrevlig klassiskt kallrökt lax med touch av vitpeppar och med vacker färg. Utmärkt hantverk med smak och saftighet som ger produkttypisk skivig konsistens. Producerad med hjärta och hjärna.”
GULD
Klass: Gravad fisk
Bidrag: Citrongravad lax
Juryns omdöme:
”Vacker handarbetad produkt med perfekt balans mellan salt och sött. Friskt inslag av citrus och pep- par och därtill en skön fasthet som ändå smälter i munnen. Produkt där tradition möter nytänk. ”
GULD
Klass: Fiskfärsprodukter
Bidrag: Fiskphaté
Juryns omdöme:
”Välgjord produkt med fin textur och len konsistens. Fint samspel mellan huvudråvara och kryddor. Härlig retro rätt i ny tappning.”
SILVER
Klass: Värmebehandlat kött
Bidrag: Varmrökt sidfläsk
Juryns omdöme:
”Gott hantverk att få en så bra konsistens. Himmelskt god smak! En helt unik produkt!”
2013
SILVER
Klass: Varmrökt fisk
Bidrag: Varmrökt röding
Juryns omdöme:
”Traditionellt hantverk av hög klass med balanserade smaker.”
2012
GULD
Klass: Gravad/Marinerad fisk
Bidrag: Björksavsgravad lax
Juryns omdöme:
”Omsorgsfull hantering av råvaran. Fint mathantverk med god karaktär. 19,5 av 20 poäng.”
2011
GULD
Klass: Gravad/Marinerad fisk
Bidrag: Gravad röding
Juryns omdöme:
”En naturlig och fräsch produkt med goda smaker som tilltalar alla som älskar fisk. En äkthet som ger en lyxig känsla.”
2009
GULD
Klass: Gravad/Marinerad fisk
Bidrag: Citrongravad lax
Juryns omdöme:
”En egen och lyckad touch på en traditionell produkt. Citrus sätter en speciell prägel på produkten.”
GULD
Klass: Kallrökt fisk
Bidrag: Souvas lax
Juryns omdöme:
”God röksmak med en mycket intressant kryddsmak.”
2008
GULD
Klass: Varmrökt fisk
Bidrag: Varmrökt pepparlax
Juryns omdöme:
”Välbalanserad lukt och smak. Konsistens som smälter i munnen.”