BERGMANS FISK & VILT

Om oss

Bergmans Fisk & Vilt har förädlat fisk, viltkött och fläskkött i Vilhelmina i Norrlands inland sedan 1998.

Produktionen har vuxit med tiden och 2009 öppnade vår 230 kvadratmeter stora egendesignade gårdsbutik i Lövliden strax utanför Vilhelmina tätort. Sedan 2011 har vi även en egen perrong där Inlandsbanan stannar till för att erbjuda resenärerna möjligheten att avnjuta norrländska delikatesser i vår restaurang.

Restaurangen är öppen hela året och, beläget längs riksväg E45 och Vildmarksvägen, ett uppskattat stopp på resan för semesterfirare i Västerbottens fjällvärld. Här serverar vi många av våra egna produkter och våra rätter består till övervägande del av lokala råvaror.

Vårt mål är att alla matvaror i vår butik ska vara producerade i Sverige enligt etiska principer, gärna från Norrland och allra helst från närområdet – och självklart vara ett bra mathantverk!

fiskkebab

Kunskaper om fiskförädling har funnits i släkten Bergman sedan generationer tillbaka. Vi förädlar enligt gamla metoder med vedeldade rökugnar och all produktion sker hantverksmässigt.

2020 startade vi även en egen regnbågsodling i Volgsjön, som ligger ett stenkast från gårdsbutiken.

I vår gårdsbutik erbjuder vi endast mathantverk där allt produceras för hand, med känsla för råvarorna och med hög kvalitetsmedvetenhet. Här sker ingen industriell tillverkning och här finns allt från egna:

  • sillinläggningar
  • rökt lax
  • filead abborre
  • röding, souvas
  • getost
  • bröd
  • kött
  • grönsaker

Allt produceras av småskaliga livsmedelsproducenter.

Rökt fisk hos Bergmans fisk & vilt
Bergmans fisk & vilt har vunnit flera medaljer i SM mathantverk

Bergmans fisk & vilt har vunnit flera medaljer i SM mathantverk.

Historia

Martin Bergmans fiskhantverk finns i generna. Redan 1902 började hans gammelfarfar med kustnära fiske i det lilla fiskesamhället Norrsundet norr om Gävle. Martins farfar tog över och utvecklade fisket med ett rökeri där han rökte böckling, sik och all annan fisk som det kustnära fisket gav. Den nyfångade siken röktes och såldes på torget i Gävle.

Martins pappa och hans bröder fortsatte fisketraditionen, vilket gjorde att han är uppväxt med kunskaper i att hantera och förädla råvarorna från havets skafferi som förvaltats i generationer. Redan i sin tidiga ungdom grundlades kunskaperna när Martin jobbade med sina farbröder i rökeriet.

Hur hamnade då Martin i Norrlands inland, långt bort ifrån havet?
Det började med en flytt som 17-åring till Vilhelmina för en jakt- och fiskeguideutbildning vid Malgomajskolans gymnasium, och därefter beslöt sig Martin för att slå ner sina bopålar bland fjäll och barrskog.

Han startade ett litet företag som erbjöd guidade jakt- och fisketurer, jobbade som konservator och startade sedermera fiskrökeri. I glesbygden gäller det att vara kreativ och hitta olika möjligheter för att tjäna sitt uppehälle.

Med åren växte ambitionen att starta en gårdsbutik kombinerat med ett rökeri, vilket förverkligades hösten 2009. Byggnaden ritades av Martin själv, är 230 kvadratmeter stor och inrymmer bl.a. butik, restaurang, rökeri och kontor.

Många av de fina mathantverken som tagits fram i Bergmans Fisk & Vilt belönats med ett antal SM-medaljer och andra prestigefyllda utmärkelser genom åren.

Hans Bergman, 4:e generationen fiskare

Hans Bergman, 4:e generationen fiskare

Alvar Bergman, 3:e generationens fiskare

Alvar Bergman, 3:e generationens fiskare

Alvar Bergman, 3:e generationens fiskare

Martin Bergman

Pelagoner
Kaffeost på träbricka
Rökt lax