LOKALPRODUCERAD MAT

Ost

På Bergmans kan du hitta bland andra dessa härliga ostar 

Ost på komjölk

Blåost, ädelost
Krämig liten rund ost med blå mögel inuti och grönmögel på ytan, något som ger osten lite mera
sting. Fin att ha på ostbrickan, inte minst för sin färg, gärna med en bärmarmelad. Fungerar också bra
i matlagning, t.ex. i en mild ostsås till förvällda grönsaker.

Blue
En krämig liten rund ost, med blåmögel inuti och vitmögel på ytan. Osten har en mild smak, passar utmärkt på ostbrickan, men är också god som dessert med en klick varm eller kall sylt..

Brie
Krämig rund ost med vitmögelyta. God på ostbrickan, gärna med en bärmarmelad  Tips! Byt ut fettet i en vanlig pulversås till en halv Brie, så har du en sås med mera smak. Osten passar också utmärkt att fritera, gott med t.ex. hjortronsylt. Prisbelönt med guld både 2012 och 2013.

Eldost

Osten är kantfri och till konsistensen snarare spänstig och hårdnar med åldern. Den lite gummiaktiga karaktären får den då mjölkproteinet i osten upphettas i vasslen.

Smaken är mjölkig med lite sälta. Skär den i tunna skivor. Eldost passar utmärkt att både grilla och att steka och får då en krispig yta.

Svedjan Gårdsost
Trefaldig SM-guldmedaljör. Grynpipig hårdost med mycket smak och en blomstrande yta. Lagrad minst ett år och innehåller obehandlad komjölk, syrakultur, löpe och havssalt.

Löpeld
En gräddig eldost med balanserad sälta. God att grilla och steka.

Marsfjälletsvita
Liten krämig vitmögelost (ca 200 g). God till ostbrickan.

Ost på ko-och getmjölk

Randie

Gul och vitrandig rektangulär ost, ystad i fem lager av get- och komjölk. En god och rolig ost att lägga på ostbrickan eller på frukostbordet. Fungerar väldigt bra på mackan, populär bland barnen i sin milda form, men kan lagras fram starkt och passar då vid alla tillfällen då man vill ha stuns i osten. Prisbelönad i SM i mathantverk 2013

Ost på getmjölk

Vit caprin
Denna SM-guldmedaljör är en traditionell getost med vitmögelyta. Osten kan lagras hårt för en kraftigare smak. Hyvelbar. Ett tips är att hyvla på tunnbröd med mesost till. Fritera, gratinera eller gör parfait på.

Chévre

Liten stubbe med vitmögelyta.  En av de mest kända getostarna i dag, då den förekommer i en rad olika matlagningsrecept. Passar väldigt bra på ostbrickor, till dessert, att fritera osv. Har en grynig struktur färsk men blir mjuk och härlig efter ett tag.

Get-brie

Rund, krämig mild och mjuk dessertost med vitmögelyta. En mild ost med svaga toner av get och champinjon. Passar på alla ostbrickor, till dessert, fin att fritera, gärna med en god marmelad eller sylt av vinbär, hallon eller hjortron.

Getmese
Bredbar getost som är nedkokt vassle, där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd och användbart i matlagning när man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser – gärna till vilt, lever och fläskkött, men även till bakning och godistillverkning. Mese äts ofta tillsammans med vit caprin på tunnbröd.

Våra ostleverantörer 

Svedjan ost
Svedjan ost är ett prisbelönat gårdsmejeri i norra Västerbotten. Det drivs av Per och Johanna Hellström, som ystar sin ost från egen mjölk från byn Svedjan utanför Skellefteå.

Fäbokullans ost
Dessa ostar tillverkas av Martins sambo Tin Gunmuns av mjölk från Malgomajgården i Laxbäcken. Hon driver även sommaröppna Karl-Tövåsgården i Rättvik.

 

Skärvångens bymejeri

Skärvången är en liten fjällnära by i Nordvästra Jämtland. Här görs ost på ko- och getmjölk från trakten. Bymejeriets ostar har vunnit omkring 50 guldmedaljer i olika mathantverkstävlingar.

Urban röker kött
Renskinn
Martin Bergman tillagar sushi