LOKALPRODUCERAD MAT

Ost

Skärvångens bymejeri. Skärvången är en liten fjällnära by i Nordvästra Jämtland. Här görs ost på ko- och getmjölk från trakten. Bymejeriets ostar har vunnit omkring 50 guldmedaljer i olika mathantverkstävlingar.

Ost på komjölk

Blåost, ädelost
Krämig liten rund ost med blå mögel inuti och grönmögel på ytan, något som ger osten lite mera
sting. Fin att ha på ostbrickan, inte minst för sin färg, gärna med en bärmarmelad. Fungerar också bra
i matlagning, t.ex. i en mild ostsås till förvällda grönsaker.

Ädla
Smakrik rund grönmögelost som är en korsning mellan Cheddar och Stillton. Cheddariseringen ger osten en speciell konsistens och det mörka grönmöglet ger osten dess kraftiga smak efter minst sex månaders lagring. Gott att gratinera grönsaker i. Passar även som fyllning i kött- eller laxfiléer. Omtyckt som ostsås.

Linus
Rund smakrik kittad och hyvelbar ost av Port salut-typ med en stor rund och gräddig ton. Ett tips är att koka vanligt potatismos och sedan riva ner Linus i moset tills det smält. Mycket lämplig till fondue med lite vitt vin.

Salladsost
Syrade kuber (typ feta) i olja med oliver, paprika, vitlök, örtkryddor. Utsökt till sallad eller som snacks. Den kan även smältas ner i köttfärsrätter och användas att fylla biffar och filéer. Använd den smakrika oljan att steka i.

Ost på getmjölk

Vit caprin
Denna SM-guldmedaljör är en traditionell getost med vitmögelyta. Osten kan lagras hårt för en kraftigare smak. Hyvelbar. Ett tips är att hyvla på tunnbröd med mesost till. Fritera, gratinera eller gör parfait på. Vi har den på vår vegetariska pizza.

Getmese
Bredbar getost som är nedkokt vassle, där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd och användbart i matlagning när man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser – gärna till vilt, lever och fläskkött, men även till bakning och godistillverkning. Mese äts ofta tillsammans med vit caprin på tunnbröd.

Svedjan ost
Svedjan ost är ett prisbelönat gårdsmejeri i norra Västerbotten. Det drivs av Per och Johanna Hellström, som ystar sin ost från egen mjölk från byn Svedjan utanför Skellefteå.

Svedjan Gårdsost
Trefaldig SM-guldmedaljör. Grynpipig hårdost med mycket smak och en blomstrande yta. Lagrad minst ett år och innehåller obehandlad komjölk, syrakultur, löpe och havssalt.

Svedjan Rustik
En klassisk blåmögelost. Med en rustik yta.

Löpeld
En gräddig eldost med balanserad sälta. God att grilla och steka.

Fäbokullans ost
Dessa ostar tillverkas av Martins sambo Tin Gunmuns av mjölk från Malgomajgården i Laxbäcken. Hon driver även sommaröppna Karl-Tövåsgården i Rättvik.

Stekenjokk
En gräddad färskost som är en utsökt kaffeost. Ha gärna i bitar i en kopp riktigt varmt kaffe, gärna kokkaffe. Ett annat tips är att steka i en torr stekpanna och servera med hjortronsylt som en dessert.

Marsfjälletsvita
Liten krämig vitmögelost (ca 200 g). God till ostbrickan.

Vildmark
Färskost med smak av vitlök.

Blå Malgomaj
Liten blåmögelost av komjölk (ca 200 g). God till ostbrickan.

Salladsost
Ost av komjölk i olja med kryddor, bl.a. rosépeppar, vitlök och oregano.

Urban röker kött
Renskinn
Martin Bergman tillagar sushi